T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Uzuntepe Ortaokulu

e-TWİNNİG Projemiz

07-12-2017

07-12-2017

Kangal Köpeği:

Sivas Kangalı özellikleri neticesinde oldukça cesur aynı zamanda hızlı ve zeki bir köpektir. Kangal köpekleri genellikle çoban köpeği olarak bilinmektedirler ancak bekçi köpeği tanımına da uyan bir cinsiyettir. Hem sahibini hem de bulunduğu alanı çok iyi korurlar.

07-12-2017




Madımak:

Madımak Anadolu’nun çoğu bölgesinde bahar gelince doğada kendiliğinden yetişen, genç sürgünleri yenilen bir yabani ottur.  Toplanması ve ayıklanması biraz zahmetlidir, ancak sevilerek tüketilen lezzetli ve sağlıklı bir ottur.

07-12-2017




Aşık Veysel:

Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Türkülerinde kendine has yorumuyla doğadan insan sevgisine, hüzünden yaşama sevincine, iyimserlikten umutsuzluğa, dinden siyasete, karşılıksız ve umutsuz aşktan, birbirlerini deli gibi sevenlere birçok eser yazıp seslendiren ozanımız, 1941-1946 yılları arasında köy Enstitülerinde bağlama ve halk türküleri dersleri vermiştir.

 07-12-2017

Sivas Köftesi:

En önemli özelliklerinden biri sadece tuz ve etten yapılıyo olması, bir diğer özelliği ise, alternatifi olmayan Sivas etiyle yapılması zorunluluğu. Çünkü bu et, o bölge florasında yetişen kekik, fiğ, yonca gibi otlardan beslenerek doğal ortamında özel yetiştirilen sığır ve koyunlardan elde edilir.

 

07-12-2017




Kangal Balıklı Kaplıca:

Ülkemiz termal kaplıcaları içerisinde kendine özgü bir yeri vardır. Tedavi özelliği itibari ile dünyada bir benzerin bulmanın mümkün olmadığı kaplıca, ilmi ve tıbbi bir mucizeyi Sedef Hastalığını tedavi ederek sergilemektedir.

 07-12-2017






Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası:

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olarak bilinen bu yapı topluluğu,cami, darüşşifave türbeden meydana gelen bir külliyedir.1985 yılında UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası “listesine alınan, İslam mimarisinin bu baş yapıtı,aynı zamanda T.C Cumhurbaşkanlığı makamının koruması altındadır.

 

07-12-2017


Sivas Halayı:

Sivas halayları ağırlama, yanlama, yeldirme ve sekme olmak üzere genellikle dört bölümden oluşur ve her bir bölümün kendisine göre ezgisi vardır. Halayları, hem erkekler hem de kadınlar çeker. Halaylar çalgılı ve çalgısız olmak üzere iki çeşittir. Çalgısız halaylarda genellikle kadınlar oyunlarını türküler söyleyerek oynarlar. Türkülerin klarnet, cümbüş ve def denilen ince saz eşliğinde de söylendiği olur. Türkünün söylenmediği kısımlarda “zahma” denilen ve sazla oynanan hareketli bölüm vardır.

 07-12-2017

Sivas Yıldız Dağı:

Sivas’ın kuzeyinde bulunan Yıldız Dağı 2 bin 552 metre yükseklikte olup, gabro türü kayalardan oluşmuştur. Şehir merkezine 58 Km mesafede bulunur. Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezi Sivas başta olmak üzere çevre illerle birlikte yaklaşık 4,5 milyon kişiye hitap edecek konumdadır.

 

07-12-2017


Sivas El Sanatları:

Sivas´ta geleneksel el sanatları oldukça gelişmiştir. Dokumacılık, bakırcılık, gümüş işçiliği, çubukçuluk, çorap örücülüğü, ve çakı-bıçak yapımcılığı en köklü el sanatlarıdır.

 07-12-2017








Sızır Şelalesi:

Sızır Şelalesi gerçek bir doğa harikası. Sivas’ın Gemerek ilçesinde yer alan şelalenin etrafı yeşillikler ile çevrili. Kendine hayran bıraktıran bir yapıya sahip olan aynı zaman da gürül gürül akan suyu ile eşsiz bir manzaraya sahip Sızır Şelalesi, doğanın adeta bir armağanı olarak karşınıza çıkıyor. Şelaleyi besleyen sular hemen 500 metrelik mesafede yer alıyor. Bölgede alabalık tesisleri ile oturma alanı bulunuyor.

 07-12-2017

Gökpınar Gölü:

Gürün ilçesinde yer alır. Bahar aylarında birbirinden renkli çiçekler, yeşil ve gökyüzünün mavi rengi sebebiyle turkuaz bir görüntüye bürünen Göl, temiz ve berrak görüntüsüyle insanı büyüler. Gökyüzünün göl üzerine yansıyan maviliğinden ismini alan ve güneşin yaklaşma şekline göre renk değiştiren  Göl, 2 bölümden oluşur. Birinci bölümde alabalık üretimi yapılmakta, ikinci bölümde yani büyük olan gölde ise turizm sektörüne yönelik hizmet vermektedir.

 

07-12-2017

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.11.2017 - Güncelleme: 07.12.2017 22:07 - Görüntülenme: 970
  Beğen | 36  kişi beğendi